Do góry

Desery Przepis na:

Klasyk na jogurcie z jagodami i czekoladą

Klasyk na jogurcie z jagodami i czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 76 Ocena: 979

Dodano:

Odsłon: 5028

Ciasto jogurtowe (albo maślankowe) to już klasyk, wszyscy je robimy i lubimy. Dla podrasowania smaku dodałam czekoladę :)

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 400 ml jogurtu
  • ¾ szklanki oleju
  • Uwaga szklanka o pojemności 200 ml
  • Składniki na kruszonkę:
  • 100 g masła
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 7 łyżek mąki
  • Dodatkowo:
  • 400 g jagód
  • 50 g (1/2) czekolady
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce i mieszam tylko do uzyskania gęstego, niejednorodnego ciasta. Następnie ciasto wykładam na blaszkę (25 cm x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
    Na cieście układam jagody.
    Składniki na kruszonkę umieszczam w misce i zagniatam do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następnie posypuję kruszonką jagody.
    Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 60 minut.

  2. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Kiedy ciasto lekko przestygnie, polewam ciasto czekoladą.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (32)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń