Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Klementynkowa tarta tatin"
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 22600
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 401
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 216
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 148
Polecam.
Odsłon: 168
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 22600
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 401
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 216
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 148
Polecam.
Odsłon: 168
Składniki
ok. 45 minut
Klementynki obrać, usunąć białą skórkę. Cukier wsypać na mocno rozgrzaną patelnię. Dolać 3-4 łyżki wody i stopić na jasny karmel. Zdjąć z ognia. Foremkę (śr. 24 cm) posmarować tłuszczem. Masło stopić, wymieszać z karmelem i od razu rozsmarować na dnie przygotowanej foremki. Klementynki pokroić w plasterki i rozłożyć na karmelu.
Masło utrzeć ze szczyptą soli i cukrem pudrem. Wbić jajko. Porcjami wsypywać mąkę uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dołożyć twaróg. Porcjami wlewać olej i mleko. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na placek o śr. 26 cm i ułożyć na warstwie owoców. Lekko docisnąć. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec 20-25 minut.
Upieczone ciasto krótko przestudzić w foremce, potem foremkę przewrócić do góry dnem i wybić ciasto na paterę. Posypać je grubym cukrem. Odstawić do całkowitego wystudzenia.Źródło: Życie na gorąco