Do góry

Dania główne Przepis na:

Klops w sosie cebulowym

Klops w sosie cebulowym

Autor: NaTalerzuAgnes

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 1378

Dodano: 07.01.2017

Odsłon: 569

Pyszna i mało pracochłonna propozycja na obiad. Mojemu mężowi bardzo zasmakowało – a on nie przepada za potrawami z mięsa mielonego :) Smakuje też na zimno do kanapek

Składniki

  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe - 1 kg
  • Jaja - 2 szt.
  • Parmezan - tarty - 50 g
  • Kajzerka - czerstwa - 2 szt.
  • Cebula - 4 szt.
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżka
  • Czosnek - 4 ząbki
  • Musztarda - chrzanowa - 2 łyżki
  • Starta skórka z cytryny - z 1/2 szt.
  • Bułka tarta - do wysypania formy
  • Olej - do formy i smażenia
  • Masło - 1/2 łyżki
  • Mąka - 1 łyżka
  • Bulion drobiowy - niepełna szklanka
  • sól, pieprz - do smaku
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Kajzerki namaczamy w wodzie, a następnie odciskamy i rozdrabniamy. Mięso mieszamy z rozdrobnioną i odciśniętą bułką, czosnkiem i połową posiekanej cebuli, dodajemy łyżkę musztardy, skórkę z cytryny, jajka, parmezan i zioła prowansalskie. Całość dokładnie wyrabiamy, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Masę przekładamy do wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą podłużnej formy i polewamy stopionym masłem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 55 minut.

  2. Sos cebulowy

    Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy resztę cebuli i smażymy na rumiano. Posypujemy mąką, smażmy chwilę, a następnie wlewamy bulion i gotujemy 15 minut na wolnym ogniu. Sos doprawiamy łyżką musztardy, solą i pieprzem - miksujemy.

    Klops kroimy w plastry i polewamy sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń