Dania główne Przepis na:
Klops z groszkiem i pieczarkami

Składniki
- mięso mielone z indyka, 1/2 kg
- pieczarki, 10 średnich szt.
- cebula, 1 mała
- groszek konserwowy, 3/4 szkl.
- CZOSNEK GRANULOWANY, 1 łyżeczka
- jarzynka / vegeta, 1 łyżeczka
- papryka słodka w proszku, 1 łyżeczka
- pieprz mielony, 1/2 łyżeczki
- oliwa z oliwek, 1 łyżka
- Bułka tarta, ok. 1 szkl.
- jajko, 2 szt.
- liść laurowy, 1 szt.
- kminek, pół łyżeczki
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Pieczarki obrać i pokroić w średniej grubości kostkę. Podobnie skroić cebulę.
-
Pieczarki, cebulę, groszek, jajka i przyprawy dodać do mięsa, wsypując 1/2 szkl. bułki tartej. Wyrobić elastyczną, zwartą masę. Powinna być taka, by "nie rozlewała się" po uformowaniu kuli. W razie potrzeby dodać bułkę tartą.
-
Z masy uformować klops, obtoczyć go w bułce tartej i włożyć go do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą. Na wierzchu klopsa ułożyć pokruszony listek laurowy oraz rozsypać kminek. Naczynie przykryć.
-
Piec godzinę w temp. 150 stopni, termoobieg.
-
Podawać z surówkami. Smacznego. :)
Komentarze do przepisu (3)

annawk 14 marca 2011Zgłoś do usunięcia
no to klops ... na dzisiejsszy obiad w sam raz :)2 Kto głosował? | Odpowiedz

Mole3 12 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Cieszę się, że się nada. :) Elzbieta8960, biancorossa - polecam. :) Pozdrawiam.2 Kto głosował? | Odpowiedz

biancorossa 12 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Od jakiegoś czasu "chodzi" za mną indyk, więc Twój klops się nada:)2 Kto głosował? | Odpowiedz