Do góry

Dania główne Przepis na:

Klops z jajkiem

Klops z jajkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 1284

Dodano:

Odsłon: 27610

I znowu mielone mięso w innym wydaniu...

Składniki

  • 0,5kg mielonego mięsa
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki startego sera cheddar
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • około 10 plasterków wędzonego boczku
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Do mielonego mięsa dodajemy jajko, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, bułkę tartą i łączymy składniki (ja robię to dłonią). Na końcu dorzucamy wystudzoną cebulę i starty ser i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

  2. Blaszkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy plastry boczku obok siebie tak aby wystawały poza keksówkę.
    Na boczek kładziemy 1/3 mielonego mięsa, na to jajka przez środek a na końcu resztę mięsa tak aby jajka były zakryte mięsem mielonym. Boczek, który wystaje nam poza blaszkę kładziemy na naszego klopsa. Ja miałam krótkie plastry więc na górę ułożyłam jeszcze kilka plastrów boczku.

  3. Pieczemy około 1 godziny w 180-190 C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

teresa58 06 marca Jak z lat 80-tych.Bardzo dużo piekłam takich klopsów . Są niezastąpione na obiad i do kanapki

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

embepe13 19 lutego 2015 Pyszne jedzonko. Zamiast jajek można ułożyć paski piersi z kurczaka, też niezłe. U mnie 5+ Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 18 lutego 2015 Świetna i bardzo smaczna propozycja! :) Klops prezentuje się bardzo apetycznie :) Pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń