Do góry

Dania główne Przepis na:

Klops z jajkiem, ziemniaki i kapusta zasmażana z pieczarkami.

Klops z jajkiem, ziemniaki i kapusta zasmażana z pieczarkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1289 Ocena: 15300

Dodano:

Odsłon: 199

Plastry pieczonego klopsa z twardym jajkiem podane z ziemniakami i zasmażaną kapustą z pieczarkami.

Składniki

  • mięso wieprzowe mielone 1 kg
  • pieczarki 8 szt.
  • jajka kurze 3 szt.
  • jaja kurze ugotowane na twardo 4 szt.
  • bułka tarta pół szklanki
  • Cebula biała
  • Sól
  • Pieprz
  • Ziemniaki
  • kapusta biała młoda 1 kg
  • mąka 2 łyżki
  • masło 2 łyżki
  • Szczypiorek
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do mielonego mięsa dodajemy starte 4 pieczarki, 3 jajka,sól, pieprz, bułkę tartą i startą cebulę. Mieszamy wszystkie składniki. Formę do keksów wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy masę mięsną i wciskamy ugotowane, obrane ze skorupek jajka, wzdłuż. Całość dokładnie zalepiamy. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach Celsjusza.

  2. W między czasie gotujemy ziemniaki i przygotowujemy kapustę zasmażaną z pieczarkami. Pokrojoną kapustę i pieczarki gotujemy w szklance wody 20 minut. Redukujemy wodę do minimum, dodajemy zrobioną zasmażkę z mąki i masła, dobrze mieszamy. Upieczony klops kroimy w grubsze plastry i podajemy z ugotowanymi ziemniakami oraz z zasmażaną kapustą z pieczarkami.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń