Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsiki duszone w jarzynach

Klopsiki duszone w jarzynach

Autor:

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 1449

Dodano:

Odsłon: 3745

Duszone klopsiki to lekkie i szybkie danie, także dla osób, które unikają smażenia potraw.

Składniki

  • Klopsiki:
  • Mięso mielone wieprzowe - 400 g
  • Bułka tarta - 5 płaskich łyżek
  • Woda - 6 łyżek
  • Mąka pszenna - 3 łyżki
  • Jajo kurze - 1 sztuka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Jarzyny:
  • Marchew - 2 sztuki
  • Korzeń pietruszki - 1 sztuka
  • Por - jasna część z 1 sztuki
  • Natka pietruszki posiekana - 1 łyżka
  • Koperek posiekany - 1 łyżka
  • Lubczyk suszony - 1/2 łyżeczki
  • Woda - 2-3 szklanki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroić. Do rondla lub głębokiej patelni wlać 2 szklanki wody, dodać warzywa, zieleninę oraz lubczyk i powoli doprowadzić całość do wrzenia.

  2. W tym czasie bułkę tartą wymieszać z wodą. Dodać mięso mielone, jajko, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić, a następnie formować klopsiki i wkładać je do gotujących się warzyw. Klopsiki należy dusić przez 20-30 minut, w razie potrzeby dodając wodę.

  3. Gotowe klopsiki posypać świeżym koperkiem.
    Klopsiki doskonale smakują w połączeniu z ziemniakami i buraczkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń