Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsiki duszone z młodą kapustą

Klopsiki duszone z młodą kapustą

Autor:

Przepisów i artykułów: 163 Ocena: 3444

Dodano:

Odsłon: 558

Idealne danie jednogarnkowe na obiad latem. Miękkie klopsiki w połączeniu z delikatną młodą kapustą świetnie smakują, a ich przygotowanie nie zajmuje, aż tak dużo czasu.

Składniki

  • Mielona łopatka wieprzowa 1 kg
  • Jajo kurze 1 szt.
  • Kasza manna 2 łyżki
  • Cebula 1 szt. (posiekać)
  • Czosnek 3 ząbki (posiekać)
  • Natka pietruszki 1/2 szklanki (drobno pokrojona)
  • Bułeczka pszenna lub 2 łyżki bułki tartej (namoczyć w mleku)
  • Kminek mielony 1 łyżeczka
  • Pieprz ziołowy 2 łyżeczki
  • Pieprz naturalny 1 łyżeczka
  • Sól 2 łyżeczki
  • Mąka pszenna lub sojowa do obtaczania klopsików
  • Tłuszcz do smażenia
  • Kapusta:
  • Młoda kapusta 1 główka
  • Marchew 2 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Pomidor (duży) 1 szt.
  • Koperek 1 wiązka
  • Natka pietruszki 1 wiązka
  • Ziele angielskie 5 ziaren
  • Listek laurowy 2 szt.
  • Kminek w ziarenkach 2 łyżki
  • Majeranek 1 łyżka
  • Pieprz i sól do smaku
  • Masło klarowane do smażenia
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Bułeczkę rozdrobnić i zalać mlekiem.

    Mięso wymieszać dokładnie dłonią ze wszystkimi podanymi składnikami. Powinna powstać zwarta jednolita masa, z której dają się formować klopsiki wielkości małej mandarynki. Mleka po moczeniu bułeczki nie wylewać, jeśli mięso jest zbyt twarde to dodawać je stopniowo do wyrabianej masy.

    Klopsiki obtoczyć w mące i delikatnie obsmażyć. Klopsiki włożyć do głębokiego garnka z gotującą się wodą (około litr), dodać listki laurowe, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 10 minut.

  2. Kapustę poszatkować, marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

    Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.

    Na dużej patelni z rozgrzanym masłem podsmażyć cebulę, dodać marchew i delikatnie podsmażyć, po czym dodać do gotujących się klopsików. Tak samo przesmażyć partiami kapustę i połączyć z klopsikami. Dodać kminek, majeranek, pieprz ziołowy, wymieszać i dusić około 25 minut.

    Pomidora sparzyć wrzątkiem i zdjąć z niego skórkę, a następnie pokroić w kostkę i dodać do kapusty, dusić około 5 minut.

    Sprawdzić, jeśli kapusta i klopsiki są wystarczająco miękkie, przyprawić pieprzem i solą do smaku i zagotować. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek, długo nie gotować, gdyż młoda kapusta zbyt mocno się rozpadnie, a zielenina straci kolor.

    Podawać z ugotowanymi młodymi ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń