Do góry

Przekąski Przepis na:

KLOPSIKI i inne zjawiska gulaszowe

Przepis dnia 2011-07-28
KLOPSIKI i inne zjawiska gulaszowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 556

Dodano:

Odsłon: 43182

Uniwersalne Pyszne klopsiki do wszystkiego- jako doskonałe mięsko do kaszy ryżu makaronu lub ziemniaków a nawet palce lizać z samym dobrym chlebkiem ...Można podawać z dowolnymi ulubionymi sosami Polecam bo są przepyszne...dla amatorów mielonego mięsa

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pieczarki drobno pokroić i przesmażyć na patelni. Mięso zmielić. Cebulę drobno posiekać lub zmielić z mięsem. Wymieszać mięso z cebulą pieczarkami wbić jajko doprawić solą i pieprzem oraz wsypać bułkę tartą wyrobić masę mięsną-ma być taka jak na sznycelki.

  2. W dużym obszernym rondlu zagotować wodę-kiedy będzie wrzeć-czas zacząć z masy mięsnej formować klopsiki. Każdego obtaczamy w mące i wrzucamy od razu na gotującą się wodę jeden po drugim (klopsiki mają w wodzie pływać) Zmniejszamy ogień i gotujemy ok 25 minut. Z tej ilości mnie wychodzi ok 8-10 większych pulpetów ale formować można dowolne tylko czas gotowania będzie inny.

  3. Następnie wyciągamy pulpety na talerz a na wodzie w której się gotowały przyrządzamy sos dodając koncertant pomidorowy fix gulaszowy lub przyprawy (wtedy można tez dodać troszkę śmietany) dodajemy natkę mieszamy energicznie a kiedy zacznie się gotować wrzucamy pulpety i całość na małym ogniu gotujemy jeszcze ok 10 min.

  4. Jeśli mamy osobno przygotowany sos to analogicznie wrzucamy do gotującego się sosu pulpety. GOTOWE są bardzo smaczne z sosem pieczarkowym, gulaszowym, pomidorowym czy jaki jeszcze lubicie świetne z ziemniakami ryżem makaronem lub kaszą, bardzo uniwersale i smaczne mięsko.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Anna76 28 lipca 2011 Nic prostszego ale niebo w gębie! POLECAM!

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń