Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsiki niby gołąbki ;P

Klopsiki niby gołąbki ;P

Autor:

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 2198

Dodano:

Odsłon: 9281

Smaczny, szybki i łatwy zamiennik gołąbków.

Składniki

  • mięso mielone, 0,5 kg
  • cebula posiekana, 1 malutka
  • kapusta (może być pekińska) poszatkowana, 2-3 szklanki
  • Bułka tarta, 3-4 łyżki
  • jajko, 1 szt
  • pieprz, sól, papryka w proszku, ziele ang., liść laurowy, cukier, do smaku
  • pomidory z puszki lub przecier pomidorowy, 1 szt
  • koperek, do przybrania
  • oliwa, do smażenia
  • śmietana słodka, 1/3 szklanki
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z mięsa, cebuli, kapusty, bułki, jajka i odrobiny wody robimy klopsiki (oczywiście przyprawione pieprzem i solą, ja dodaję też tłuczone w moździerzu ziele ang.), obsmażamy na oliwie.

  2. W osobnym garnku robimy sos. Pomidory zagotowujemy z przyprawami (jeśli używamy przecieru, rozprowadźmy go bulionem, będzie smaczniejsze niż z wodą, tylko wtedy uwaga z solą), na koniec dodajemy śmietanę.

  3. Łączymy sos z klopsikami, jeszcze chwilę gotujemy razem. Jako wariację, można to posypać tartym serem i zapiec. Polecam z kartofelkami i świeżym koperkiem. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anetaa26 25 października 2011 zrobilam, bardzo dobre, polecam kazdemu :) miesko jest bardzo delikatne :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 07 czerwca 2010 Surowa, biała kapusta, drobno poszatkowana.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agatta81 23 maja 2010 super pomysł, a kapusta ma być surowa? tzn nie obgotowana? raz zrobiłam w podobny sposób gołąbki tylko źle odcisnełam kapustę kiszoną i troche sie rozlatywały:( Czyli można dodać normalna kapustę np białą lub pekińską?:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Arabelka 28 kwietnia 2010 Ciekawe,Napewno warto wypróbowac.Pozdrówka.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

eses 23 kwietnia 2010 ooo.... nowośc jak dla mnie. i zapowiada się obiecująco :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

margo21 23 kwietnia 2010 dodałam do ulubionych , jeszcze takich nie robiłam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

antena28 23 kwietnia 2010 Pychota- ja robię bardzo podobne jedną różnicą jest cebula -ja dodaję podsmażoną na maśle na złoty kolor.Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń