Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 108
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 22
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 108
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 22
Składniki
Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Następnie studzimy. Gotujemy na twardo 2 jajka, gdy wystygną obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do ryżu.
Do ryżu z jajkami wbijamy surowe jajka i mieszamy. Masę ryżową doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy drobno posiekany szczypiorek oraz zieloną cebulkę (lub smażoną cebulkę Knorr) i wszystko jeszcze raz mieszamy na jednolitą masę.
Formujemy niewielkie klopsiki i obtaczamy je w bułce tartej lekko spłaszczając. Klopsiki kładziemy na rozgrzany na patelni olej i smażymy z obu stron na jasnozłoty kolor. Klopsiki świetnie smakują z różnymi sosami (ja uwielbiam najbardziej z sosem pieczarkowym, ale polecam również sos pomidorowy lub koperkowy). Smacznego! :)