Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsiki w ciemnym sosie

Klopsiki w ciemnym sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 1962

Dodano:

Odsłon: 5503

aromatyczny cebulowy sos oraz odrobina pikanterii

Składniki

  • mięso mielone, 1/2 kg
  • pieczarki, 30 dag
  • pomidory, 2 szt.
  • Bułka tarta, 3 łyżki
  • jajko, 1 szt.
  • zupa cebulowa, 1 torebka
  • cebula, 1 szt.
  • śmietanka, ok. 4 łyżki
  • sól, chilli, natka
  • olej, 3 łyżki
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso wymieszac z jajkiem, bułką tartą oraz solą i chilli (doprawiamy według uznania). Formujemy małe klopsiki. Na patelni rozgrzac olej, podsmazyc na nim klopsiki, dorzucic oczyszczone pieczarki oraz cebulę, podsmażac jakies 5 min. Następnie dolac 600 ml wody, zagotowac. Po krótkim gotowaniu dodac zupę cebulową, tak rozmieszac by nie było grudek. Po chwili wrzucic pokrojone pomidory (ja pokroiłam na cząstki). Wszystkie składniki chwilę gotowac. Na koniec wlac śmietankę, przyprawic solą i chilli.

  2. Gdyby sos wyszedł za rzadki, można zagęścic mąką ziemniaczaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń