Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsiki w sosie grzybowym

Klopsiki w sosie grzybowym

Autor: Kurka_domowa

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4014

Dodano: 13.10.2012

Odsłon: 7133

Pyszne sezonowe danie, póki mamy świeże grzybki trzeba wykorzystywać :)

Składniki

  • Na klopsiki:
  • mielone mięso z szynki wieprzowej, 0,5 kg
  • cebula ( pokrojona w kosteczkę i przesmażona na łyżce oleju ), 1 szt
  • jajko, 1 szt.
  • Bułka tarta, 2-3 łyżki + do panierowania
  • woda, 6-7 łyżek
  • sól, pieprz, vegeta, przyprawa do mięsa mielonego, do smaku
  • na sos:
  • grzyby leśne ( u mnie podgrzybki ), 0,5 kg
  • masło, 1-2 łyżki
  • śmietana 18%, 400 g
  • sól, pieprz, vegeta natur do dań z grzybów, do smaku
  • koperek, pęczek
  • bulion grzybowy, szklanka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyszczamy i kroimy w kawałki. Składniki na klopsiki mieszamy i formujemy w nieduże kuleczki, obtaczamy w bułce tartej. Wstawiamy do lodówki.

  2. Pokrojone grzyby przesmażmy na maśle przez 10 minut, często mieszając. Podlewamy szklanką bulionu, doprawiamy do smaku. Wrzucamy nasze klopsiki, czekamy aż całość zawrze i gotujemy na małym ogniu przez 10 - 15 minut. Teraz stopniowo dodajemy śmietanę hartując ja wcześniej gorącym sosem.

  3. Jeśli sos okaże się za gęsty dodajemy trochę wody. Doprawiamy w razie potrzeby do smaku, na koniec dodajemy koperek ( ja lubię dużo ).

  4. Te klopsiki podałam z ryżem, ale myślę, że kasza też by nieźle smakowała. Surówka według mnie jest zbędna - same grzyby dają taki smaczek, że szkoda ich zabijać czymkolwiek :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

awokado 15 października 2012 Jak zwykle -przepis godny Mistrzyni. 5 z plusem i do zrobienia , najprawdopodobniej już jutro , bo grzybów ci u mnie dostatek. Pozdrawiam.

18 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 15 października 2012 Dzięki wszystkim z a miłe komentarze :) Zazula, dobrze, że zwróciłaś na to uwagę :) To oczywiście moje niedopatrzenie - powinnam napisać, że klopsiki gotujemy w sosie grzybowym przez 10 - 15 minut i dopiero później dodajemy śmietanę. Już poprawiam i pozdrawiam :)

18 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Zazula1 15 października 2012 Fajne danie Kurko ale te klopsiki gotujesz w tym sosie grzybowym czy może gotujesz je jeszcze po dodaniu śmietany?Myślę,że samo zagotowanie chyba nie wystarczy.Pozdrawiam :)

18 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nektarynka 14 października 2012 Przeglądałam Twoje przepisy i to jest kolejny pyszny do umieszczenia w ulubionych ...5..:)

18 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nukleon 14 października 2012 Wyglądają bardzo smacznie .Jeszcze te grzyby ... mniam.

18 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń