Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsiki w sosie pieczarkowym

Dania główne

Autor: agnieszkacrow

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 2552

Dodano: 13.03.2012

Odsłon: 9136

Delikatne w smaku i niezwykle aromatyczne danie. Co więcej, pieczarki są niedocenianym źródłem energii i nie zawierają cholesterolu.

Składniki

  • 30 dag zmielonej łopatki wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 dag pieczarek
  • 1/2 szklanki mąki
  • łyżka masła
  • 2 cebule
  • 300 ml śmietanki 30%
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso łączymy z 1/2 pokrojonej w drobną kostkę cebuli, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy, aż powstanie pulchna masa. Obtaczamy w mące i podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek z dodatkiem łyżki masła.

  2. Gdy klopsiki staną się rumiane wrzucamy na patelnie pokrojone pieczarki, posiekaną w kostkę 1 i 1/2 cebuli i posiekane 2 ząbki czosnku. Czekamy aż pieczarki i cebulka się zeszklą i wlewamy śmietankę. Przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy na wolnym ogniu ok 20 min.

  3. Podajemy z ziemniaczkami lub ryżem.

  4. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Monika87 14 marca 2012 Pycha! Wygląda bardzo apetycznie, a chodzą za mną klopsiki już jakiś czas.. na pewno zrobię :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń