Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsiki w sosie pomidorowym

Klopsiki w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4192

Dodano:

Odsłon: 5755

Smaczne po prostu :)

Składniki

  • mięso mielone (u mnie z szynki wieprzowej), 0,5 kg
  • cebula, 1 szt.
  • pomidory, 2-3 duże
  • zielona papryczka pepperoni, 1 szt.
  • jajko, 1 szt.
  • Bułka tarta, 2-3 łyżki + do panierowania
  • oliwa z wytłoczyn z oliwek, 2 łyżki
  • olej, 1 łyżka
  • pieprz, sól czosnkowa i ziołowa, papryka ostra i słodka, zioła prowansalskie, bazylia, przyprawa do mięsa mielonego, do smaku
  • Natka pietruszki, łyżka
  • kostka rosołowa, 1 szt
  • cukier, 1-2 łyżeczki
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w kosteczkę, przesmażamy na łyżce oleju. Mięso wkładamy do miski, dodajemy cebulkę, jajko, bułkę tartą, 4-5 łyżek wody, przyprawy ( u mnie do mięsa mielonego, sól czosnkowa, pieprz, po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki) i wyrabiamy na jednolitą masę.

  2. Pepperoni siekamy w maleńką kosteczkę, pomidory w większą. Klopsiki obtaczamy w bułce tartej, podsmażamy z każdej strony na oliwie, następnie przekładamy je do rondelka. Na tej samej oliwie przesmażamy pepperoni, po chwili dodajemy pomidory. Nastepnie przyprawiamy je pieprzem, solą ziołową, bazylią, ziołami prowansalskimi i papryką ostrą - według własnego smaku.

  3. Pomidory wrzucamy do rondla z klopsami, podlewamy jeszcze szklanką bulionu (z kostki), doprawiamy cukrem i dusimy pod przykryciem aż klopsiki dojdą. Sosik zagęszczamy mąką rozrobiona z niewielka ilością wody. Na koniec dorzucamy posiekaną natkę pietruszki.

  4. Najlepiej smakują z ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń