Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsiki z indyka w sosie koperkowym

Klopsiki z indyka w sosie koperkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 179 Ocena: 3832

Dodano:

Odsłon: 5386

Łatwe do przygotowania danie obiadowe. Klopsiki są aromatyczne, mięciutkie, zanurzone w delikatnym sosie z dużą ilością koperku. Idealny posiłek na szybki obiad w lato.

Składniki

  • (na około 20 sztuk)
  • Indyk mielony 1 kg
  • Jajko 1 szt.
  • Bułka pszenna 1 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Czosnek 3 ząbki
  • Koperek 2 wiązki
  • Natka pietruszki 1 wiązka
  • Pieprz naturalny 1 łyżeczka
  • Pieprz ziołowy 1 łyżka
  • Kolendra 2 łyżeczki
  • Sól 2 łyżeczki
  • Śmietana do zupy 100 ml
  • Mleko do namoczenia bułeczki
  • Mąka pszenna 6 łyżek
  • Tłuszcz do smażenia 2 - 3 łyżki
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Bułeczkę połamać i zalać mlekiem, aby zmiękła.

    Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.

    Koperek i pietruszkę posiekać. Pietruszkę i 1/2 część koperku dodać do mięsa, a pozostały zostawić do sosu.

  2. Do mięsa dodać czosnek i cebulę, jajko, odciśniętą z mleka bułkę, koperek, pietruszkę, pieprz naturalny, łyżeczkę kolendry, sól i 2 łyżki mąki. Jeśli masa jest zbyt rzadka i trudno formować klopsiki, należy dodać jeszcze łyżkę lub dwie mąki, jednak nie powinny być zbyt twarde.

  3. Z masy formować klopsiki wielkości piłeczki do pingponga i obtaczać w mące.
    Klopsiki obsmażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu.

  4. Następnie włożyć jeden obok drugiego do głębokiej patelni lub garnka i zalać litrem wrzącej wody lub bulionu warzywnego, dusić pod przykryciem około 20 minut. Można odrobiną wrzątku opłukać patelnię (zabierze smak), w której obsmażane były klopsiki i dodać do naczynia z klopsikami, jeśli oczywiście nie była ona zbyt mocno przypalona.

  5. Dodać pieprz ziołowy i łyżeczkę kolendry oraz koperek pozostawiając nieco do posypania klopsików na talerzu. Dodać również zahartowaną gorącym płynem z garnka śmietanę, delikatnie wymieszać i gotować około 5 minut bez przykrycia, aby płyn się zredukował. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem.
    Podawać z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 07 czerwca No i jak tu nie mieć ślinotoku, widząc takie pyszności :D Trzeba jakoś do obiadu wytrzymać ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń