Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Klopsiki z warzywami"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 304
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 73
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5082
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32673
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 350
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 244
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 304
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 73
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5082
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32673
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 350
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 244
Składniki
Marchewkę pokrój w cieniutkie paseczki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pół cebuli drobno posiekaj, a pozostałą pokrój w półtalarki. Papryki pokrój w cienkie paski.
W misce wymieszaj mięso z drobno posiekaną cebulą, ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, jajkiem, bułką tartą i natką pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Wilgotnymi dłońmi uformuj z mięsa małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Ułóż je na talerzu, przykryj folią i odstaw do lodówki na około pół godziny.
W dużym garnku rozgrzej 2-3 łyżki oleju i zeszklij na nim pokrojoną w półtalarki cebulę. Dodaj papryki oraz marchewkę i smaż około 5 min. Wlej wino lub bulion i duś, aż odparuje mniej więcej połowa płynu.
Dodaj pomidory i duś 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i dopraw sos do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć klopsiki i smaż, często przewracając, aby równomiernie się zrumieniły. Przełóż je do sosu, dodaj brukselkę i duś całość 15 minut. Podawaj z ryżem lub świeżym pieczywem.
<strong>: 70 minut. Porcja: 440 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie