Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsiki zapiekane z brokułem i cukinią

Klopsiki zapiekane z brokułem i cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 297

Dodano:

Odsłon: 327

Delikatne i soczyste klopsiki z warzywami - doskanałe na rodzinny obiad.

Składniki

  • Mięso mielone, wieprzowe - 30 dag
  • Jajko - 1 szt.
  • Bułka kajzerka namoczona w mleku - 1 szt.
  • Mozzarella - 1 kulka
  • Ser żółty - 10 dag
  • Brokuł - 1 szt.
  • Cukinia - 1 szt.
  • Cebula - 1 szt.
  • Marchew - 1 szt.
  • Śmietana 18% - 1/2 szklanki
  • Fix Knorr Carbonara
  • Przyprawa do mięsa mielonego
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mozzarellę pokroić w kostkę. Mięso mielone doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa mielonego. Dodać jajko i namoczoną bułkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Z powstałej masy uformować średniej wielkości klopsiki.

  2. Brokuł rozebrać na małe cząstki i obgotować przez około 2 minuty. Cukinię pokroić w kostkę. Marchew zetrzeć na tarce o grubych otworach. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć klopsiki z każdej strony. Odłożyć na talerz. Do pozostałego po śmażeniu tłuszczu dodać cebulę. Smażyć przez około 2 minuty. Dodać marchew, smażyć około 3 minuty. Następnie dodać cukinię, smażyć 4 minuty. Na koniec dodać brokuł, podsmażać jeszcze przez 1 minutę.

  3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Do naczynia żaroodpornego włożyć podsmażone warzywa, klopsiki. Zalać śmietaną wymieszaną z 3 łyżkami fixu. Posypać utartym, żółtym serem. Piec około 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń