Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsy drobiowe w sosie orzechowym

Klopsy drobiowe w sosie orzechowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 305 Ocena: 1597

Dodano:

Odsłon: 1467

Tym razem zapraszam Was na orientalne smaki. Kuchnia orientalna to bogactwo smaków sztuki kulinarnej Japonii, Chin, Tajlandii oraz Wietnamu. Zachwyca nie tylko niezwykłymi smakami, ale także tym, że jest zdrowa i łatwa w przygotowaniu. Takie danie też Wam dziś prezentuję. Małe klopsiki w lekkim sosie z masła orzechowego i mleka kokosowego z dodatkiem przypraw tworzą na prawdę wspaniałe, aromatyczne i pełne smaku danie.

Składniki

  • Klopsiki:
  • 500 g drobiowego mięsa mielonego
  • 1 małe jajko
  • ½ łyżeczki czubricy czerwonej
  • 3-4 łyżki mielonych otrąb
  • pieprz czarny i sól
  • Sos:
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 250 g zielonej fasoli szparagowej
  • 150 ml mleka
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • ½ łyżki czerwonej pasty curry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • pieprz czarny i sól
  • Dodatkowo:
  • 250 g ryżu basmati
  • świeża kolendra
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie


  1. Klopsiki

    Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, otręby i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy i formujemy małe klopsiki. Na blaszce do pieczenia układamy klopsiki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy około 15-20 minut.

    Sos

    Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy na bok. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Szalotkę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek. Chwilkę podsmażamy uważając, aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy mleko kokosowe, masło orzechowe i przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu około 5 minut. Następnie dodajemy mleko i miksujemy na jednolity, gładki sos. Na talerz wykładamy porcję ryżu, kilka pulpecików, fasolkę i sos. Dekorujemy świeżą kolendrą.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń