Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsy "green - gray"

Klopsy green - gray

Autor: maciejka

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 2160

Dodano: 22.07.2010

Odsłon: 1225

W związku z upałami - droga myślowa jest bardzo długa, a technologia - nawet nie napiszę. Ze zwykłego lenistwa (nie chciało mi się robić sosu koperkowego) powstalo to, co poniżej. Chyba zjadliwe, bo "młody" wciągnął obiad w 10 minut, a nie w pół godziny;) Co do nazwy - mięso po usmażeniu ma zwykle szarawy kolor; w tym przypadku zlamany zielonością ziół...

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Bułkę namoczyć w wodzie. Mięso wrzucić do miski, dodać posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, osączoną bułkę, jajko, przyprawy i drobno posiekane zioła. Dobrze wyrobić na ciasto o raczej lekkiej, choć "klejowatej" konsystencji. Dać odpocząc ok. 15 min.

  2. Na talerzu wymieszać bułkę tartą z sezamem. Formować niewielkie, spłaszczone klopsiki, otoczyć w panierce.

  3. Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu ok. 3 min. z każdej strony na złoto - brązowy kolor. Podawać z ziemniakami i surowką (np. "flagową" z rzodkiewek - p. przepis poniżej na moim profilu)

  4. UWAGA! Świadomie nie podaję ilości soli i pieprzu. Nie jestem technologiem żywienia. Zawsze daję "na oko" - w tym przypadku pół mojej solnej szufelki. A mam zwyczaj - bez względu na pogodę - niepróbowania surowego mięsa...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń