Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsy z cielęciny w sosie beszamelowym

Klopsy z cielęciny w sosie beszamelowym

Autor: Goblinek

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 833

Dodano: 26.04.2010

Odsłon: 5190

Aromatyczne, lekkostrawne klopsy dla tych, co wiedzą, co to dobry beszamel.

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do mięsa dodać namoczoną i lekko odciśniętą bułeczkę, jajko, sól i pieprz. Dobrze wyrobić drewnianą łyżką lub nawet zmiksować. Zwilżyć ręce wodą i formować dość duże, kuliste klopsy, obtaczać je w mące, kłaść na rozgrzany tłuszcz i obsmażyć.

  2. Sos: w rondlu rozgrzać masło z mąką, nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym mlekiem, a potem wlać wywar (rosół). Dodać koperek, sól i gałkę. Gotować na słabym ogniu ok. 8 min, często mieszając.

  3. Na koniec do sosu włóż klopsy i duś 15 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 27 kwietnia 2010 Wspaniałe klopsiki. Już dawno nie robiłam, a teraz wykorzystam Twój przepis. Pozdrawiam.

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

oliwia_winna 27 kwietnia 2010 pewnie w smaku są bardzo dobre, ale patrząc na fotkę nasuwa mi się pytanie; czy ten sos nie wyszedł trochę zagęsty?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń