Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluseczki szpinakowe – smaczne i zdrowe, proste danie obiadowe

Kluseczki szpinakowe – smaczne i zdrowe, proste danie obiadowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 930

Dodano:

Odsłon: 9953

Kiedyś na samo słowo szpinak dostawałem drgawek. Przed oczami stawała mi kolonijna stołówka i niesmaczna, zielona breja nakładana chochlą na talerz… Aż skosztowałem dania, które Wam dzisiaj prezentuję. To zupełnie zmieniło moje podejście do szpinaku. Choć trafia się czasem (nawet w restauracjach) fatalnie przyrządzony szpinak. Natomiast ta wersja szpinaku (a właściwie powinno się to określać mianem masy szpinakowej), którą prezentuję poniżej świetnie nadaje się również jako nadzienie do pierogów i naleśników lub jako baza do innych dodatków typu ser feta czy wędzony kurczak. Choć sama nazwa też może być trochę myląca, ponieważ są to właściwie kluseczki ze szpinakiem. Ale jeśli spróbujecie, to takie szczegóły przestaną być istotne. Zostanie to co najważniejsze: niepowtarzalny smak…

Składniki

  • 2 opakowania po 45 dag mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 4 żółtka
  • 6 ząbków czosnku
  • 25 dag serka pleśniowego typu lazur błękitny lub srebrzysty
  • Opcjonalnie szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 opakowanie Waszego ulubionego makaronu (w tym zestawieniu używam najchętniej uszka nr 40 lub kolanka ozdobne nr 33 Lubelli)
  • Sól, biały pieprz do smaku.
  • odrobina oleju do smażenia
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do garnka włożyłem 2 opakowania szpinaku. Zostawiłem do rozmrożenia. W trakcie rozmrażania, podgrzałem go nieco. Dodałem 4 żółtka, rozdrobniony serek lazur błękitny oraz przecisnąłem przez praskę wcześniej obrane ząbki czosnku. Powoli gotowałem całość na średniej mocy kuchenki, mieszając aż do rozpuszczenia serka. Doprawiłem do smaku solą, białym pieprzem i opcjonalnie szczyptą gałki muszkatołowej.

  2. W tym czasie w drugim garnku ugotowałem kluseczki al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedziłem na sicie.

  3. Dodałem kluseczki do doprawionego szpinaku. Wymieszałem.

  4. Na patelni rozgrzałem odrobinę oleju.
    Nakładałem po porcji kluseczek ze szpinakiem na rozgrzaną patelnię i podsmażałem na dość wysokiej mocy, aż masa szpinakowa zaczyna lekko przywierać do patelni.

  5. Tak podsmażone kluseczki szpinakowe serwowałem na talerze…

  6. Jeśli zostało, po wystudzeniu, wkładałem garnek z zawartością do lodówki. Nadaje się do odsmażenia jeszcze przez dwa dni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sereberko80 16 stycznia 2017 miałam taką samą traumę z dzieciństwa ... szpinak? brrrr. dopiero od kilku lat się do niego przekonuję i wiem, że potrafi rewelacyjnie smakowac :-) w Twoim wydaniu, zachęca :-) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 14 stycznia 2017 Wspaniałe i bardzo smakowite kluseczki. Z przyjemnością spróbowałabym tego dania :) Mniam <3 Odpowiedzi: 7 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń