Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluseczki z ricotty z duszonymi pomidorkami

Kluseczki z ricotty z duszonymi pomidorkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 322 Ocena: 3364

Dodano:

Odsłon: 936

Przepis rodem ze słonecznej Italii. Kluseczki są lekkie i delikatne z dodatkiem duszonych pomidorków wprost genialnie się dopełnia. Na pewno przygotuję je jeszcze nie raz ;)

Składniki

  • 250 g ricotty
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • około 25 g sera grana padano/parmezanu
  • Sól
  • Duszone pomidorki:
  • około 200 g pomidorków koktajlowych
  • kilka listków świeżej bazylii
  • ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • Pieprz
  • Sól
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na początku na sitku odsączamy ricottę. Następnie serek łączymy z jajkiem i startym na drobnych oczkach serem grana padano lub parmezanem. Lekko solimy, a później dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy do powstania jednolitej masy bez grudek. W dużym garnku zagotowujemy wodę, którą lekko solimy.

  2. Przed wrzuceniem kluseczek przygotowujemy pomidorki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek z posiekanym drobno czosnkiem. Smażymy chwilę uważając żeby nie spalić czosnku. Później dorzucamy pomidorki, doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i dusimy na lekkim ogniu około 5-6 minut.

  3. W między czasie na gotującą się wodę wrzucamy kluseczki tzn. zmoczoną łyżką nabieramy trochę ciasta i wkładamy do wody. Gotujemy je 4-5 minut od momentu wypłynięcia.

  4. Ugotowane kluseczki wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i później przerzucamy na patelnię z pomidorkami. Następnie całość doprawiamy posiekaną bazylią i podsmażamy 3 minuty.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń