Do góry

Dania główne Przepis na:

kluski:)

kluski:)

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 322

Dodano:

Odsłon: 31256

Pysznie, tanio i szybko. Odsmażane też są bardzo smaczne:) Ja akurat zrobiłam ze smażoną cebulką, skwarkami i kiełbaską ale polecam też do wątróbki zamiast ziemniaków.

Składniki

3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach dosypujemy tyle mąki ile przyjmą ziemniaki, solimy i pieprzymy.

  2. Kładziemy gorącą łyżeczką na osoloną wrzącą wodę, po paru minutach odcedzamy. Gotowe SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 01 marca 2013 I własnie dzis robie takie kluski,danie proste a jednocześnie bardzo smaczne.

23 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aga_w23 13 stycznia 2012 U nas takie na kluski ze skwarkami i białym serem mówiliśmy trepanki, podejżewam że nazwa i przepis pochodzą ze wschodu, bo moja babcia pochodziła z Ukrainy i to ona nauczyła gotować je moją mamę.
Kluseczki pyszne, muszę je zrobić niedługo na obiad, bo dawno ich u nas nie było.
Odpowiedzi: 1 ▼

25 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Pyreczka 13 stycznia 2012 W Wielkopolsce te kluski to tzw.szare kluski i jemy je oczywiście ze skwarkami i ugotowaną kapustą kiszoną .Super jedzonko chociaż pracochłonne.

25 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 13 stycznia 2012 potwierdzam, kluski są pyszne :-) u mnie w domu jemy ze smażonym boczkiem i jajecznica na wierzch :-)

23 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

megii 13 stycznia 2012 Mąka ma być pszenna. Co do jej ilości to naprawdę nie da się określić ile musi być gęste. To dobry pomysł żeby rzucić kilka klusek do wody na próbę jak się nie rozwalą to znaczy że jest dobrze a jak tak to trzeba więcej mąki. Po prostu trzeba je często robić i szybko się dojdzie do wprawy:) A co do nazwy to ja słyszałam też że niektórzy nazywają je sine kluski.

24 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

helen4 13 stycznia 2012 też robię takie bo pamiętam z domu rodzinnego!!!! ja jeszcze dodaję twarożku- do smaku!!! -oczywiście już na skwareczki!!! dla tych co mają problemy ile mąki! nie da się tego zrobić przepisowo- po prostu ja robię próbę ! po dodaniu mąki aby ciasto nie lało się ,ale było w miarę stałe rzucam kilka klusek na wrzątek i sprawdzam smakowo! i albo są ok. albo dodaję mąki!!!z czasem nabiera się wprawy i to jest proste ale same kluski pychotka!!!!POLECAM!!!!

24 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 12 stycznia 2012 Pamiętam, że mama robiła takie kluseczki - niebo w gębie :) Najlepsze właśnie ze skwarkami, ale świetnie się też sprawdzą z sosem gulaszowym. Dzięki za przypomnienie przepisu - muszę tylko mamy dopytać co do mąki, bo faktycznie przydało by się sprecyzowanie tego. Pozdrawiam :)

24 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Prrromyczek24 12 stycznia 2012 A jaka ma być maka pszenna czy ziemniaczna? Bo do klusek normalnie ziemniaczana idzie, a do tych

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 12 stycznia 2012 ABSOLUTNIE pychota!!!!!!, polecam, te kluski podobno nazywaja sie szare! 1-szy raz robilam 2-me temu,z posmazona cebulka i boczusiem

22 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń