Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kluski kładzione z jabłkami"
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 210
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 749
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1797
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 230
Polecam.
Odsłon: 266
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 210
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 749
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1797
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 230
Polecam.
Odsłon: 266
Składniki
Jabłka umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne. Małe owoce zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Duże pokrój w kostkę i wrzuć do rondelka, dolej odrobinę wody. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż jabłka się rozpadną i powstanie mus. Dodaj cynamon, dopraw do smaku cukrem.
Do miski wbij jajka, dodaj mleko, szczyptę soli, cukier i wymieszaj widelcem lub trzepaczką. Wciąż mieszając, stopniowo dosypuj mąkę. Na koniec dodaj starte jabłka i całość dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być gęste i zarazem lejące, tak aby można je było nabierać łyżką.
W dużym garnku zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, dodaj odrobinę soli. Łyżkę do zupy zanurz we wrzątku, nabierz nią trochę ciasta i włóż do wrzącej wody. Postępuj tak, aż zużyjesz całe ciasto. Kluski gotuj partiami (bo jeszcze trochę urosną) 2-3 minuty od czasu, gdy wypłyną na wierzch.
Wyjmij je łyżką cedzakową na talerz i polej musem jabłkowym.
Kluski możesz również podać polane jogurtem naturalnym, roztopionym masłem z cukrem lub masłem z podsmażoną bułką tartą.
60 minut, porcja: 390 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie