Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski kładzione ze szpinakiem

Kluski kładzione ze szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 4606

Dodano:

Odsłon: 7639

Szybkie do zrobienia i bardzo smaczne kluski kładzione ze szpinakiem. Kluski świetnie pasują do mięsa, jako dodatek do zupy, albo zamiast ziemniaków lub ryżu do obiadu.

Składniki

  • Mąka pszenna 1 1/2 szklanki
  • Jajka 2 szt.
  • Woda 1/2 szklanki
  • Szpinak mrożony 150 g
  • Masło 1 łyżka
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • (szklanka o pojemności 250 ml)
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozmrozić szpinak i odcisnąć, aby pozbyć się nadmiaru wody.

    Trzepaczką roztrzepać jajka z wodą, następnie dodać partiami mąkę, szpinak, sól i na koniec roztopione masło.

    Ciasto na kluski odstawić na około 5 minut.

  2. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem łyżeczki soli.

    Do gotującej się wody wrzucać łyżką niezbyt duże porcje ciasta. Kluseczki będą bardziej kształtne, jeśli łyżkę z ciastem przed wrzuceniem ustawimy pionowo do lustra wody i zepchniemy z niej ciasto drugą łyżką. Woda powinna cały czas się gotować.

    Kluski gotować na umiarkowanej mocy palnika około 5 minut od momentu wypłynięcia i powiększenia się objętości klusek. Jeśli kluski zbyt długo nie wypływają, należy delikatnie zamieszać. Kluski najlepiej gotować partiami wtedy się nie posklejają.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 maja Poproszę trzy porcje ;) Ze szpinakiem biorę wszystko, pycha :) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń