Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski na parze

Kluski na parze

Autor:

Przepisów i artykułów: 485 Ocena: 6321

Dodano:

Odsłon: 707

Inaczej: pampuchy, buchty, parowańce, parzaki, pyzy itd.co region to inna nazwa. U mnie w domu mówiło się buchetki i podawało z czarnymi jagodami.

Składniki

  • CIASTO:
  • -1/2 kg. mąki -50 g. drożdży(+1 łyżkę mąki+1 łyżkę cukru+3 łyżki mleka)
  • -1 jajko -2 żółtka -szczypta soli -1/2 szklanki cukru
  • -1 cukier waniliowy-mały -1 szklanka mleka -1/2 łyżki masła
  • DO POLANIA: -czarne jagody z sokiem
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. rozczyn-Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mąkę i 3 łyżki ciepłego mleka. Wymieszać na papkę i odstawić do wyrośnięcia.
    Resztę mleka podgrzać, rozpuszczając w nim masło.
    Zmiksować jajka ze szczyptą soli i cukrem.Przesiać tu mąkę, dodać wyrośnięte drożdże.Mieszać łopatką dolewając letnie mleko z masłem. Można zmiksować mikserem z odpowiednią końcówką albo zagnieść ręką.Ja wybijałam drewnianą łyżką, do ukazania się pęcherzyków.
    Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Brać porcjami na oprószoną mąką stolnicę i wałkować na grubość ok.2 cm. Wykrawać maczaną w mące, literatką. Albo formować w dłoni małe kulki .

  3. Układać na tacy, jeszcze do wyrośnięcia.

  4. Kłaść na sitko nad parę.(ja robiłam w woku)
    Przykryć pokrywką i parować z 10 min.

  5. Po ugotowaniu,podawać na słodko z jogurtem owocowym, z jagodami czarnymi itp. Albo na słono z mięsem i sosem. Wtedy nie dodawać cukru.Kluski można nadziewać, wtedy robić większe.

  6. W moim domu podawało się z czarnymi jagodami, nieraz z koktajlem jagodowym. Moja córka preferuje z gulaszem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń