Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski na parze z sosem truskawkowym

Kluski na parze z sosem truskawkowym

Autor: asia67

Przepisów i artykułów: 141 Ocena: 1428

Dodano: 19.05.2017

Odsłon: 757

takie kluski to obiad i deser w jednym, pychotka

Składniki

  • kluski:mąka 3 szkl
  • mleko 1 szkl
  • drożdże 40 g
  • cukier 3 łyzki
  • masło 3 łyzki
  • jajka 2 szt
  • szczypta soli
  • sos: truskawki
  • cukier
  • cytryna
3-4 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. 1. z 3 łyżek maki, cukru, drożdży o części podgrzanego mleka zrobić zaczyn, poczekać aż podrośnie,
    2. do miski wsypać mąkę, dodać jajka, zaczyn, resztę lekko podgrzanego mleka, rozpuszczone masło i szczypt e soli, wyrobić ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ok 40 min),
    3. z wyrośniętego ciasta formować kulki jednakowej wielkości,
    4. do garnka wlać wodę do 1/2 wysokości, obwiązać podwójnie gazą, robiąc zagłębienie, jak woda zacznie się gotować układać kluski (gaza nie może dosięgać wody, kluski gotują się na parze), parować ok. 10 min,
    5. jeśli sos robimy ze świeżych truskawek, należy je podlać odrobiną wody i na małym ogniu rozgotować (truskawki mrożone rozmrozić i wtedy same puszczą sok), doprawić do smaku cukrem i sokiem cytrynowym,
    6. gorące kluski polać sosem,



    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchcik_89 20 maja uwielbiam kluski na parze, a w sezonie truskawkowym kluski z tymi owocami często goszczą na moim stole :) pycha :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń