Do góry

Dodatki Przepis na:

Kluski prawie-szwabskie

Kluski prawie-szwabskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 587

Dodano:

Odsłon: 886

Kluski szwabskie są z dodatkiem twarogu - u mnie go zabrakło ale i tak wyszło super.

Składniki

  • ziemniaki ugotowane -7-8 szt.
  • mąka pszenna - 100g
  • mąka ziemniaczana -2-3 łyżki
  • jajka 2 szt.
  • bułka tarta
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przecisnąć przez praskę. Poczekać aż wystygną. Dodać jajka, obie mąki, przyprawy. Zagnieść. Ciasto ma się lekko kleić do rąk ale tak aby się dało formować w wałeczek. Wałeczek ciąć ukośnie na kluseczki. Kluski obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Do przygotowania prawdziwych klusek szwabskich potrzebujemy 100 g twarogu i trochę więcej mąki pszennej. Wspaniałe jako dodatek do dań lub samodzielne danie.

  2. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń