Do góry

Dodatki Przepis na:

Kluski śląskie.

Kluski śląskie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1071 Ocena: 11288

Dodano:

Odsłon: 5588

Proste i szybkie w wykonaniu kluski śląskie. Z podanego przepisu wychodzi około 60 klusek. Kluski zrobione bez użycia jajek, bez jajeczne.

Składniki

  • ziemniaki 2 kg.
  • skrobia ziemniaczana
  • Sól
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie odlewamy, studzimy i przeciskamy przez praskę.Wkładamy do większej miski i ugniatamy w jedną elastyczną kulę, którą spłaszczamy.

  2. Dzielimy na 4 równe części.

  3. Jedną z czterech części delikatnie wyjmujemy kładąc obok.

  4. Puste miejsce wypełniamy na równi z ciastem, skrobią ziemniaczaną.

  5. Wszystko dokładnie wyrabiamy ugniatając ciasto.

  6. Z ciasta rolujemy wałki, tniemy na 3 cm. kawałki. Z każdego kawałka formujemy kulkę, w każdej klusce odciskamy odwrotną stroną drewnianej łyżki dziurkę.

  7. Tak zrobione kluski układamy na deskę lub stolnicę.

  8. Wrzucamy do gotującej, osolonej wody i gotujemy do momentu wypłynięcia klusek na wierzch. Część zrobionych klusek możemy sobie zamrozić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń