Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski śląskie

Kluski śląskie

Autor: pasjonata

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 452

Dodano: 22.08.2017

Odsłon: 4999

Kluski śląskie można jeść na kilka sposobów, z masłem, z sosem lub jako dodatek do dania głównego.

Składniki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • mąka ziemniaczana 1/4 części ziemniaków
  • 1 jajko duże
  • sól
  • 1/4 kastki masła
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę lub maszynkę na małych oczkach. Ziemniaki przekładamy do garnka i łyżką wyrównujemy powierzchnię.

  2. Wyjmujemy 1/4 część ziemniaków i rozkładamy je napozostałych, a w to miejsce wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Wbijamy jajko i zagniatamy ciasto.

  3. Gdy ciasto jest już wyrobione, bierzemy kawałek i formujemy na stolnicy rulonik grubości palca. Odcinamy na małe równe kawałki i formujemy kuleczki i robimy w nich dołeczek.

  4. W garnku gotujemy wodę z odrobina soli i wrzucamy kluski śląskie na wrzątek ,po wypłynięciu na wierzch gotujemy 2-3 minutki i wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej na talerz.

    Polewamy roztopionym masłem, aby kluski nam się nie posklejały.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń