Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski śląskie

Kluski śląskie

Autor: Jagodzianka17

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 722

Dodano: 24.03.2018

Odsłon: 670

Kluski śląskie są jednym z charakterystycznych dań kuchni polskiej. Pamiętam, że od zawsze gościły w moim rodzinnym domu. Pomagałam mamie w ich przygotowaniu, a szczególnie w tej najbardziej zabawnej czynności jaką jest robienie dziurek. Dziurki w kluskach są bardzo ważnym elementem - stworzone są do tego, aby zatrzymać w sobie jak najwięcej pysznego sosu.

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżeczki soli
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Ziemniaki w misce wyrównujemy i dzielimy nożem na cztery części. Jedną część ziemniaków odkładamy na bok, na pozostałe ziemniaki . To miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną do wysokości ziemniaków.
    Dodajemy jajko, sól i zagniatamy jednolite ciasto. Dłońmi formujemy jednakowej wielkości kulki. Na środku każdej kluski robimy palcem dziurkę. Gotowe kluski układamy na tacy obsypanej mąką i przykrywamy ściereczką. Kluski wrzucamy partiami na gotującą się, osoloną wodę. Gotujemy około 2 minut od wypłynięcia klusek na wierzch. Ugotowane, gorące kluski podajemy z ulubionym sosem. U nas najczęściej jest to sos grzybowy lub gulasz.

    Notes

    - jeżeli ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa, należy je wcześniej dobrze wystudzić

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń