Do góry

Dodatki Przepis na:

Kluski śląskie

Kluski śląskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 202 Ocena: 2487

Dodano:

Odsłon: 186

Witam, dzisiaj zapraszam na dodatek do głównego dania, który mój starszy Synek uwielbia. Może Wam też zasmakuję? Warto go zrobić zwłaszcza jeśli nie wiemy co zrobić z ugotowanymi ziemniakami z poprzedniego dnia. Zapraszam na przepyszne kluski śląskie. :)

Składniki

  • Ugotowane ziemniaki 1/2 kg.
  • Mąka ziemniaczana 25 dag.
  • Mleko 1/2 szklanki
  • Sól
  • Mleko 1/2 szklanki
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jeśli nie mamy ugotowanych wcześniej ziemniaków, to najpierw je obieramy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie.

    Zimne ugotowane ziemniaki przecieramy przez tarkę o małych oczkach (warto użyć robota).

    Następnie dodajemy mleko i mąkę ziemniaczaną przesianą dokładnie przez sitko (tak aby nie było grudek), wyrabiamy ręką, aż do połączenia się składników. Z gotowego ciasta wyrobić kluski (najpierw robimy płaską "kulkę", a następnie dziurkę). Warto mieć posypane ręce mąką pszenną.

    Gotowe kluski włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować do wypłynięcia.

  2. Najlepiej smakują z sosem pieczeniowym.

    Smacznego :)


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bryssska 21 lipca Ciekawy przepis, jakoś jeszcze nie zdarzyło mi się dodawać mleka do klusek ;-D Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 20 lipca Z mlekiem nie robiłem. Chętnie wypróbuję <3

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 20 lipca Pyszne dla mnie bez dodatku ot tak same polane zrumienionym masełkiem:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń