Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski śląskie

Kluski śląskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 589

Dodano:

Odsłon: 3736

Moje kluski są bez jajka. W sumie można dodać jajko ale są dwie szkoły robienia tych klusek.

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków ( waga po obraniu )
  • mąka ziemniaczana
  • sól do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić.
    Przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa.
    Ziemniaki równo rozłożyć w misce, podzielić na 4 części i jedną przełożyć na górę ziemniaków.

  2. We wgłębienie po 1/4 ziemniaków wsypać mąkę ziemniaczaną i wyrobić ciasto.
    Z ciasta formować kulki ( ja posłużyłam się łyżką do lodów, dzięki czemu miałam równej wielkości ) i w środku palcem zrobić wgłębienie ale nie na wylot.
    Kluski gotować w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia.
    Wyjmować łyżką cedzakową.
    Podawać z ulubionymi dodatkami ( ja podałam z sosem pieczarkowo - dyniowym ).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń