Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje kluski są bez jajka. W sumie można dodać jajko ale są dwie szkoły robienia tych klusek.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 71
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 144
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 60
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 71
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 144
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 60
Składniki
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić. Przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Ziemniaki równo rozłożyć w misce, podzielić na 4 części i jedną przełożyć na górę ziemniaków.
We wgłębienie po 1/4 ziemniaków wsypać mąkę ziemniaczaną i wyrobić ciasto. Z ciasta formować kulki ( ja posłużyłam się łyżką do lodów, dzięki czemu miałam równej wielkości ) i w środku palcem zrobić wgłębienie ale nie na wylot. Kluski gotować w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z ulubionymi dodatkami ( ja podałam z sosem pieczarkowo - dyniowym ).