Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski Śląskie.

Kluski Śląskie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 370 Ocena: 5833

Dodano:

Odsłon: 2593

Proste,tanie,smaczne i syte,podane z surówką z kiszonej kapusty z dodatkiem czerwonej papryki,przepis również we wpisie :-)

Składniki

  • Kluski :
  • 4-5 porcji obiadowych
  • 1-1,2 kg ziemniaków(sól)
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana
  • Dodatkowo:
  • ulubiona kiełbasa lub boczek wędzony
  • cebula
  • olej
  • curry do smaku
  • Surówka:
  • 250 g kapusty kiszonej
  • 1 mała marchewka
  • pół czerwonej papryki
  • pół cebulki
  • garść posiekanego koperku
  • 2 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki,obrać,opłukać i ugotować w osolonej wodzie jak do obiadu,odlać i przecisnąć przez praskę lub utłuc tak,aby nie było grudek,pozostawić do wystygnięcia.
    Ziemniaki uklepać w misce,podzielić na ćwiartki,jedną z ćwiartek wyjąć i w puste miejsce wsypać mąki ziemniaczanej,uzupełnić tyle ile było ziemniaków,

  2. wrzucić brakującą ćwiartkę i wbić jajko,całość wyrobić ręką na gładką masę.
    Z powstałej masy kulać nie za duże kulki wedle gustu,lekko je spłaszczać i w każdej zrobić na środku dziurkę palcem lub łyżką drewnianą.

  3. W garnku zagotować wrzątek i wrzucać kluski,gotować od wypłynięcia dosłownie chwilę 1-2 min.następnie wyciągać łyżką cedzakową na talerz.
    Na patelnie wlać olej,wrzucić cebulkę i kiełbasę,można też dać boczek,podsmażyć do zarumienienia,przyprawić curry i polać kluski.
    Kluski można podawać z sosami,takie najbardziej znane połączenie to kluski z roladą śląską i modra kapusta do tego.
    Kluski można również odsmażyć na patelni jak i nadziać czymś smacznym,niebawem pojawi się kolejny smaczny przepis na blogu.

    Kapustę pokroić drobniej wedle uznania,marchewkę obrać,wymyć i zetrzeć na tarce na grubych oczkach,paprykę wymyć i również zetrzeć na grubych oczkach tarki,cebulkę pokroić w drobną kosteczkę,wrzucić wszystko do miski,wlać oliwę,wsypać cukier,sól i pieprz do smaku,wymieszać i surówka gotowa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń