Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski śląskie z dziurką.

Kluski śląskie z dziurką.

Autor: Joasia100

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 417

Dodano: 03.07.2016

Odsłon: 981

Idealnie pasują do moich rolad śląskich i modrej kapusty ale również do wszelkich gulaszy i mięs z sosami.

Składniki

  • ziemniaki 1 kg
  • mąka ziemniaczana- 1/4 objętości ziemniaków
  • 1 jajko
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, ugotować posolone do miękkości. Ostudzić, przecisnąć przez praskę.

  2. Podzielić ziemniaki na 4 części a w miejsce jednej z nich wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać surowe jajko i szczyptę soli.

  3. Z podanych składników zagnieść, jednolite, miękkie ciasto. Z niego formować kuliste, lekko spłaszczone kluski, robiąc palcem dziurkę (na sos :))

  4. Gotować w osolonej wodzie, 7 minut od wypłynięcia na wierzch. Odcedzić. Podawać z sosem. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 04 lipca 2016 Smak dzieciństwa - modra kapusta, rolada i kluski <3 Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń