Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski śląskie z indykiem w sosie serowym

Kluski śląskie z indykiem w sosie serowym

Autor: GREGORHSPEED

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 35420

Dodano: 09.01.2017

Odsłon: 11335

Może połączenie sera i klusek nie jest mega fit, i to nigdy nie było naszym priorytetem. Po prostu jemy to, co lubimy, szanujemy smaki, łączymy. Kochamy produkty, nie lubimy ich marnowania. Często używamy, które akurat mamy pod ręką w lodówce.

Składniki

  • Kluski:
  • 750 g ziemniaków
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • Sos:
  • 400 g filetów z udźca indyka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 cebula
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 150 g sera gorgonzola
  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
  • natka pietruszki
  • świeżo mielony czarny pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy, studzimy. Przepuszczamy przez praskę, dokładnie wyrabiamy z mąką.
    Następnie formujemy kulki (rozmiar dowolny), spłaszczamy i robimy „wkląsk” palcem w środku każdej kluski. Gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Odcedzamy i podajemy z sosem.

    Mięso oczyszczamy, usuwamy ścięgna i kroimy w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy razem z posiekaną cebulą, do momentu zrumienienia mięsa.
    Całość zalewamy bulionem, dodajemy ser. Cały czas mieszając rozpuszczamy, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
    Całość zagęszczamy mąką rozpuszczaną w 100 ml zimnej wody. Do smaku doprawiamy pieprzem.

    Po połączeniu klusek i mięsnego sosu, posypujemy posiekaną natką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 15 stycznia To jest rozpusta, PYSZNA rozpusta. Super pomysł na obiadek.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Facet_w_kuchni 12 stycznia Pozwalamy sobie na coś takiego tylko od czasu do czasu... Mega pyszności :-)
Ale w składnikach powinna być jeszcze obręcz... bo inaczej po konsumpcji grozi pęknięcie ;-)
Pozdrawiam.
Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 11 stycznia Patrzę i mam ślinotok... Boskie połączenie <3 Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

galica13 10 stycznia Dzisiaj tak będzie wyglądał mój obiad.
Zastanawia mnie tylko dlaczego do klusek nie dodano mąki ziemniaczanej.
Odpowiedzi: 2 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń