Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na śląskie kluseczki, delikatnie zabarwione kurkumą. Wychodzą smaczne, nawet z młodych ziemniaczków :)
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 342
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 236
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 72
Polecam.
Odsłon: 6347
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 342
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 236
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 72
Polecam.
Odsłon: 6347
Składniki
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła lub oleju. Gdy będą już ugotowane, odcedzamy je i studzimy. Ostudzone ziemniaki rozgniatamy dobrze tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę, dodajemy 1 jajko oraz 1 żółtko, mąkę ziemniaczaną, sól, kurkumę i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
Powstałe ciasto dzielimy na dwie części i z każdej z nich robimy rulonik, który kroimy na mniejsze części. Z każdej części formujemy kluskę, a na środku robimy charakterystyczną dla nich dziurkę. Kluski wrzucamy na osolony wrzątek z kleksem oleju i gotujemy około 1 minuty od wypłynięcia. Podajemy wedle upodobania - z sosem mięsnym, skwarkami lub na słodko. Życzę smacznego! :)