Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski śląskie z mięsem

Kluski śląskie z mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 401 Ocena: 4817

Dodano:

Odsłon: 955

Kluski z mięsem po rosole. Kluski są pyszne.

Składniki

  • CIASTO:
  • -ziemniaki ugotowane ok.2 kg.-1 jajko -sól
  • -mąka ziemniaczana 1/4 objętości ziemniaków
  • NADZIENIE:
  • -mięso z ugotowanej kury po rosole -przyprawy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso z kury, przepuścić przez maszynkę do mięsa. Przyprawić i zrobić malutkie kulki. Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie.Przepuścić przez praskę.Ostudzić do ciepłego.W misce ziemniaki przyklepać,podzielić na 4 części.Jedną wyciągnąć na pozostałe ziemniaki a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.Dodać rozkłócone jajko,można jeszcze posolić.Zagnieść i podzielić na części, na tyle co zrobiliśmy kulek z mięsa.W dłoniach rozpłaszczyć ciasto ziemniaczane, włożyć kulkę z mięsa i sklejać. Wrzucać na gotującą posoloną wodę.Gotować pod przykryciem do momentu wypłynięcia.Od czasu do czasu mieszając.Pogotować parę minut i wyjmować durszlakiem.

  2. Polać przyrumienioną tartą bułką na maśle. Można polać usmażoną cebulką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń