Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne danie obiadowe, kluski śląskie nadziewane mięsnem z sosem madziarów
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 219
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 769
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1815
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 162
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 238
Polecam.
Odsłon: 290
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 219
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 769
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1815
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 162
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 238
Polecam.
Odsłon: 290
Składniki
Ciasto: Ugotowane i ostudzone ziemniaki zmielić, ugnieść i wyrównać w misce. Podzielić na ćwiartki. Jedną część ziemniaków wyjąć, przełożyć na pozostałe ziemniaki a w puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną (tyle ile było ziemniaków). Dodać jajko i zagnieść ciasto.
Farsz mięsny: ugotowane mięso zmielić, dodać przesmażoną cebulę i doprawić sosem madziarów. Następnie doprawić solą i ew. pieprzem. Z mięsa uformować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Z ciasta odrywać kawałki wielkości jaja kurzego, formować w ręku placuszki , nakładać na środek farsz mięsny, oblepić i uformować okrągłe kluski (jak knedle). Gotować w posolonej wodzie (do wypłynięcia). Podawać gorące z podrumienioną cebulą lub z dowolnym sosem. Kluski można mrozić, odgrzewać w gotującej wodzie.