Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski śląskie z mięsnym sosem madziarów

Kluski śląskie z mięsnym sosem madziarów

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 476

Dodano:

Odsłon: 3208

Pyszne danie obiadowe, kluski śląskie nadziewane mięsnem z sosem madziarów

Składniki

  • ziemniaki 1 kg
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko
  • ½ kg mięsa gotowanego (może być z rosołu)
  • cebula - 1 duża
  • szt. sos madziarów – 3 łyżki
  • sól/pieprz
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Ugotowane i ostudzone ziemniaki zmielić, ugnieść i wyrównać w misce. Podzielić na ćwiartki. Jedną część ziemniaków wyjąć, przełożyć na pozostałe ziemniaki a w puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną (tyle ile było ziemniaków). Dodać jajko i zagnieść ciasto.

  2. Farsz mięsny:
    ugotowane mięso zmielić, dodać przesmażoną cebulę i doprawić sosem madziarów. Następnie doprawić solą i ew. pieprzem. Z mięsa uformować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Z ciasta odrywać kawałki wielkości jaja kurzego, formować w ręku placuszki , nakładać na środek farsz mięsny, oblepić i uformować okrągłe kluski (jak knedle). Gotować w posolonej wodzie (do wypłynięcia).
    Podawać gorące z podrumienioną cebulą lub z dowolnym sosem. Kluski można mrozić, odgrzewać w gotującej wodzie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń