Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski śląskie z sosem grzybowym

Kluski śląskie z sosem grzybowym

Autor: bgosia

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 5

Dodano: 10.05.2016

Odsłon: 1041

Kluski śląskie z sosem grzybowym z kurek

Składniki

  • Ziemniaki ugotowane 1 kg
  • mączka ziemniaczana
  • grzyby kurki 500 gram
  • cebula 1 średnia sztuka
  • śmietana 18 % - 330-400 gram
  • śmietana 30 % - ok 200 ml
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ugotowane gorące ziemniaki przecisnąć przez praskę na pure, podzielić na 4 części, wyjąć 1 część i uzupełnić ją mąką ziemniaczaną, 1 lub 2 jajka oraz szczyptę soli, wymieszac na jednolitą masę i formować kluski,

  2. Kurki usmażyć na maśle z cebulą doprawić solą i pieprzem, do grzybów wlać śmietanę 18 % i do smaku dodać śmietanę kremówkę, zagęścić mąką do gęstości sosu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń