Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski śląskie z sosem grzybowym.

Kluski śląskie z sosem grzybowym.

Autor: kuchmariola63

Przepisów i artykułów: 975 Ocena: 9312

Dodano: 31.07.2017

Odsłon: 1851

Kluski śląskie z sosem z prawdziwków suszonych. Polecam :)

Składniki

  • kluski śląskie (domowego wyrobu) 14 szt.
  • sos grzybowy
  • ogórki kiszone (domowego wyrobu)
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Składniki na sos z prawdziwków:

    połowa korpusu z kurczaka
    szklanka suszonych prawdziwków
    Domowa kostka rosołowa
    1 marchew
    kawałek białego pora
    3 małe łyżeczki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
    kilka łodyg mrożonego lubczyku
    łyżka majeranku
    2 listki laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    sól, pierz, słodka papryka do smaku

    wykonanie sosu:

    Opłukany i wyczyszczony korpus z kurczaka gotujemy w litrze osolonej wodzie, w trakcie gotowania zdejmujemy szumowiny. Po zdjęciu szumowiny dodajemy wymoczone w kilku wodach suszone grzybki, ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk, por i marchew pokrojoną w drobną kostkę oraz łyżkę domowej kostki rosołowej. Gdy mięsko przy korpusie jest miękkie, wyjmujemy z garnka, studzimy, oddzielamy mięsko od kości i kroimy je w drobną kostkę. Pokrojone mięso wkładamy do wywaru, dodajemy pozostałe przyprawy do smaku i ponownie gotujemy. Po 15 minutach gotowania zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną, doprowadzamy do wrzenia i kończymy gotowanie sosu.

  2. W oddzielnym garnku gotujemy kluski śląskie. Podajemy kluski śląskie polane sosem grzybowym z kiszonymi ogóreczkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń