Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski śląskie z sosem kurkowym

Kluski śląskie z sosem kurkowym

Autor: Kardamonovy

Przepisów i artykułów: 388 Ocena: 6290

Dodano: 01.08.2016

Odsłon: 17432

Kluski śląskie z sosem kurkowym

Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana - proporcjonalnie do ilości ziemniaków (szczegóły w opisie)
  • 200 g kurek
  • 1 cebula
  • 200 ml śmietany 18%
  • 150 ml mleka
  • szczypta szafranu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz
1-2 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kluski: ziemniaki gotujemy i tłuczemy lub przeciskamy przez praskę. Nie wiem czy jest taka potrzeba, ale my kluski robimy z ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej. Ugotowane i utłuczone ziemniaki rozprowadzamy w garnku na płasko, dzielimy na 4 części. Jedną część wyciągamy i w jej miejsce wsypujemy tyle mąki, żeby uzupełniła brakującą część ziemniaków. Dodajemy do tego jajko, odłożone ziemniaki, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odrywamy porcje ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (można kluski robić również większe lub mniejsze). Palcem robimy wgłębienie w środku, jednocześnie lekko je spłaszczając. Gotujemy w osolonej wodzie 1-2 minuty od wypłynięcia - w zależności od wielkości klusek.
    Sos: kurki dokładnie oczyszczamy (w chłodnej wodzie, najlepiej szczoteczką - delikatnie), osuszamy, większe można pokroić. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę smażymy do zeszklenia, dorzucamy do niej kurki, smażymy jakieś 5 minut. Dolewamy do tego śmietanę, mleko, szafran i gotujemy do miękkości grzybów. Doprawiamy je solą i świeżo zmielonym pieprzem, posypujemy natką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń