Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym

Autor: asia67

Przepisów i artykułów: 225 Ocena: 2783

Dodano: 10.05.2016

Odsłon: 3590

czasem mamy ochotę na stare, wypróbowane dania a takim własnie są kluski śląskie

Składniki

  • ziemniaki 1,5 kg
  • mąka ziemniaczana
  • jajko 1 szt
  • pieczarki 40 dag
  • cebula 1 szt
  • masło 1 łyżka
  • kwaśna śmietana 18% 2-3 łyzki
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. kluski
    1. ugotować ziemniaki, gorące przecisnąć przez praskę na stolnice lub do miski,
    2. uformować z nich kwadrat lub koło, podzielić na 4 części, odsunąć 1 część a to puste miejsce wypełnić mąką ziemniaczaną,
    3. wbić jajko, szybko, szybko zagnieść ciasto,
    4. formować kluseczki,
    5. zagotować wodę, posolić, na wrzątek wrzucać kluski, po wypłynięciu gotować 1-2 min,

    kluski wyrabiać z jeszcze ciepłych ziemniaków

    sos
    1. pokroić cebula, zeszklić na maśle,
    2. umyte i obrane pieczarki pokroić, wrzucić do cebuli, chwile smażyć razem, należy uważać żeby się nie przypiekły,
    3. zalać 1 szkl. wody, zagotować, dodać sól i pieprz,
    4. śmietanę rozrobić z mąką, wlać kilka łyżek gorącego płyny, wymieszać z pieczarkami, chwilę pogotować aż sos straci mączny smak,
    jeśli ktoś lubi sosy bardziej gęste, może wziąć więcej maki

    kluski polać sosem, u mnie z surówką z kapusty pekińskiej z ogórkiem, pomidorem i szczypiorkiem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń