Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski Spaetzle z sosem rydzowym, papryką i cebulą.

Kluski Spaetzle z sosem rydzowym, papryką i cebulą.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1065 Ocena: 11164

Dodano:

Odsłon: 154

Kluski Spaetzle polane sosem rydzowym.

Składniki

  • Kluski Spaetzle 50 dag.
  • sos z rydzami, papryką i cebulą
  • natka pietruszki do posypania
  • Składniki na sos:
  • rydze świeże 30 dag.
  • cebula połowa
  • papryka czerwona słodka 1/3
  • domowa kostka rosołowa
  • liść laurowy mielony 1/4 małej łyżeczki
  • ziele angielskie mielone 1/4 małej łyżeczki
  • Pieprz ziołowy
  • Sól
  • mąka ziemniaczana 1 mała łyżeczka
  • śmietana do zabielenia 3-4 łyżki
  • woda 1 szklanka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wykonanie:

    Wyczyszczone, wymyte rydze kroimy w większą kostkę. Paprykę i cebulę również kroimy w kostkę, wszystko solimy i posypujemy pieprzem ziołowym. Na gorącej patelni z 1 łyżką oleju dusimy rydze na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu puszczenia soku przez rydze. Gdy rydze puszczą sok, dodajemy pokrojone w kostkę paprykę i cebulę. Przykrywamy patelnię i dalej dusimy do miękkości papryki i cebuli. W między czasie w małym garnczku zagotowujemy wodę z 1 łyżką domowej kostki rosołowej. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy (mielony). Gdy duszące rydze, cebula i papryka są miękkie,przekładamy do garnczka, doprawiamy do smaku i dusimy wszystko w garnczku do lekkiego zagęszczenia się sosu. Dodajemy śmietanę i rozmieszaną mąkę ziemniaczaną. Wszystko mieszamy, próbujemy smak. Doprowadzamy do zagotowania się sosu i kończymy gotowanie sosu. W międzyczasie gotujemy kluski Spaetzle według instrukcji na opakowaniu.

  2. Ugotowane kluski nakładamy na talerz i polewamy gorącym sosem z rydzami, papryką i cebulą. Po wierzchu danie posypujemy natką pietruszki.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń