Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski szare w kapuście z grzybami

Kluski szare w kapuście z grzybami

Autor: Tradycyjna_Kuchnia

Przepisów i artykułów: 2027 Ocena: 10515

Dodano: 28.03.2018

Odsłon: 466

Super smaczne wiejskie jadło.

Składniki

  • Ziemniaki ½ kg
  • Jajko 1 szt.
  • Mąka pszenna 4 łyżki
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • Kapusta kiszona ½ kg
  • Boczek wędzony 25 dag
  • Grzyby suszone ½ szklanki
  • Sól i pieprz do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Grzyby namoczyć(najlepiej przez noc) dodać do pokrojonej kapusty razem z wodą w której się moczyły. Gotować do miękkości, dodać pokrojony w kostkę boczek, jeżeli będzie potrzeba to dolać odrobinę wody. Ziemniaki obrać, zetrzeć, odlać nadmiar soku, wsypać obie mąki, wbić jajko, przyprawić do smaku i wyrobić ciasto. W garnku zagotować wodę, posolić i kłaść łyżką kluski i gotować około 10 minut. Po ugotowaniu wyjąć łyżką cedzakową, wymieszać z przygotowaną kapustą i podawać na ciepło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 28 marca Kaśka, takie dobre przepisy ziomalko ;) wstawiasz, ale jak tu coś więcej napisać, skoro zawsze ZERO odpowiedzi xD Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń