Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski szpinakowo - serowe

Kluski szpinakowo - serowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 565

Dodano:

Odsłon: 354

Bardzo fajne i smaczne kluseczki. Robi się je podobnie jak kopytka czy kluski leniwe.

Składniki

  • 30 dkg liści szpinaku
  • 10 dkg (+- 5 dkg)mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 10 dkg sera białego
  • przyprawy: sól
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżka masła
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na patelni rozpuściłam masło i dodałam do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Przemieszałam i dołożyłam liście szpinaku. Mieszałam i pilnowałam by szpinak nie przypalił się. Łatwo się domyśleć, ze z góry szpinaku zrobiła się garstka na patelni.

    Przełożyłam szpinak na deskę do ostygnięcia.

  2. Do miski przesiałam mąkę, dodałam również mąkę ziemniaczaną. Rozkruszyłam ser biały ( miałam tłusty ser) i wbiłam jajko.

    Kiedy szpinak ostygł, odcisnęłam nadmiar soku i drobno posiekałam. Dołożyłam do pozostałych składników na kluski.

    Masę dobrze wymieszałam w misce i przełożyłam na matę. Podczas wyrabiania ciasto może się kleić, więc trzeba podsypywać mąką. Podałam w składnikach właśnie te +- 5 dkg mąki.

  3. Kiedy już wyrobiłam ciasto podzieliłam na dwie części i uformowałam wałek tak samo jak na kopytka.

    Odcinałam kluski również w taki sam sposób - pod skosem.

    Wykładałam na wrzącą i osoloną wodę. Gotowałam przez ok. 1,5 minuty po tym jak kluski wypłynęły na wierzch. Jak zaczynały lekko puchnąć, to wyciągałam łyżką cedzakową.

  4. Notatki:

    * można zrobić te kluski jako "łyżką kładzione" albo rwane

    * można użyć 1 opakowanie mrożonego szpinaku zamiast świeżych liści, trzeba tylko go rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody

    * przyprawiać wedle własnego smaku

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń