Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski z dziurką, krok po kroku

Kluski z dziurką, krok po kroku

Autor:

Przepisów i artykułów: 116 Ocena: 2090

Dodano:

Odsłon: 13147

Ziemniaki są mocno zakorzenione w polskiej kuchni, towarzyszą niemal każdemu drugiemu daniu. A to gotowane, z okrasą, a to w formie klusek czy puree. Dzisiaj przepis na 100% ziemniaka w ziemniaku: kluski śląskie ze skrobią ziemniaczaną. Nietrudne i pyszne, w sam raz do niedzielnego obiadu.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • skrobia ziemniaczana- tyle, ile zabierze ćwiartka wykrojonych ziemniaków
  • sól
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Najlepiej ziemniaki ugotować w osolonej wodzie dzień wcześniej lub wcześnie rano, utłuc je lub przecisnąć przez praskę (ja tak właśnie robię, bo lubię czuć ich fakturę w kluskach), wyrównać ich powierzchnię w misce.
    Przechować przez noc w lodówce. Wykroić 1/4 część, odłożyć na chwilę na talerz i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.

  2. Dorzucić odłożoną ćwiartkę kartofli, dokładnie wymieszać ciasto dłonią, by było jednolite. Turlać małe kulki i w każdej zrobić palcem dziurkę. Układać na papierze do pieczenia.
    Po wyczerpaniu całego ciasta zagotować 2 l wody, osolić ją, wrzucać po kilka lub kilkanaście klusek (w zależności od ich wielkości).
    Jak kluski wypłyną na powierzchnię wody, gotować około minuty i wyciągać łyżką cedzakową.
    Doskonałe z gulaszem lub okraszone masłem i podane z kwaśną śmietaną.
    Jeśli chcemy je przechować po ugotowaniu do następnego dnia, warto dodać do nich trochę masła, by się nie skleiły.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 18 września O tak, to byłoby przepyszne :), ale teraz muszę obejść się smakiem, bo mam zakaz jedzenia ostrości i smażonego, wrrrrr ;) Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 17 września Aga, ale pyszności prezentujesz, aż miałbym ochotę zjeść kilka z ostrym gulaszem w nemocnice ;) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń