Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski z kapustą i suszonymi grzybami

Kluski z kapustą i suszonymi grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1286

Dodano:

Odsłon: 4386

Kluski ziemniaczane z kapustą i grzybami suszonymi, polane skwarkami, i posypane natką. Uwielbiam wszelkie kluchy i mogłabym jeść je co drugi dzień. Grzyby suszone nadają im fajnego aromatu.

Składniki

  • kluski: 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 8 łyżek mąki ziemniaczanej /około/
  • Sól
  • farsz 60 dkg kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 1 liść laurowy
  • ziele angielskie 2 ziarna
  • Pieprz
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • olej rzepakowy
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Grzyby namaczam przez noc w zimnej wodzie. Na drugi dzień gotuje je do miękkości około godzinę. Kapustę kiszona gotuję w niewielkiej ilości wody, z zielem i liściem do miękkości. Ugotowaną odcedzam z wody, kroję. Cebulę pokrojoną przesmażam na oleju, dodaję, grzyby, kapustę i razem smażę. Doprawiam solą, pieprzem.


  2. Ziemniaki obrane gotuję, odcedzam wodę i gorące przepuszczam przez praskę. Jak przestygną dzielę je na cztery części, jedną cześć odkładam i w jej miejsce wsypuje mąkę ziemniaczaną, ilość odłożonych ziemniaków. Dodaję jajka, odłożone ziemniaki, sól i wyrabiam. Odrywam niewielką ilość ciasta, spłaszczam ją, układam farsz i sklejam w kule. W garnku zagotowuję wodę i do wrzącej wkładam po kilka klusek. Gotuje na wolnym ogniu od zagotowania żeby się nie rozgotowały około 10 minut. Kluski podaję z przesmażonym boczkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

marysia11082 06 marca 2018 Świetny pomysł nawet zastanawiałam się co można ugotować dobrego i "nowego" z suszonymi grzybami mam ich dosyć .
Dzięki za inspiracje zrobię.
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń