Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski z makiem.

Kluski z makiem.

Autor: balbinka568

Przepisów i artykułów: 102 Ocena: 995

Dodano: 27.12.2016

Odsłon: 529

Kluski z makiem to tradycyjne danie wigilijne w wielu domach.

Składniki

  • -Mąka - 30 dkg
  • -Masło łyżka
  • -Jajko - 1 szt
  • -Mleko - 1 szklanka
  • -Cukier - 2 łyżeczki
  • -Drożdże - 2 dkg
  • -Masa makowa - 1 puszka
  • -Miód - 2 łyżki
  • -Orzechy włoskie
> 6 os. > 60 min trudne przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże rozmieszać z cukrem na jednolitą masę zostawić do wyrośnięcia.

  2. Drożdże połączyć z mąką, masłem, mlekiem i jajkiem. Zarobić ciasto, zostawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1 godziny).

  3. Z ciasta formować podłużne kluski z gotować na parze.

  4. Mak podsmażyć z miodem dodać orzechy i kluski, dobrze wymieszać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń